Pražská Masaryčka: Jan Horák otevírá Reason: restauraci, kde vše má svůj důvod

Přední český šéfkuchař Jan Horák otevírá vlastní restauraci Reason – v Masaryčce, architektonické dominantě centra Prahy z dílny Zahy Hadid Architects.

Mistr kulinářského řemesla působil v michelinských restauracích v Evropě, vařil v luxusních hotelích ve Švýcarsku a Abú Dhabí a naposledy vedl pražskou restauraci Augustine. Reason není jen o jídle. Je to místo, kde má každý detail smysl – od ručně kovaných steakových nožů až po vlastní fermentace, které proměňují obyčejné suroviny v nečekané delikatesy.

Pražská Masaryčka: Jan Horák otevírá Reason: restauraci, kde vše má svůj důvod

V Reasonu nehledáme pozlátko. Hledáme důvod – proč děláme věci tak, jak je děláme, do hloubky, bez omezení a s týmem, který má obrovský potenciál. Luxus pro nás znamená poctivost, smysl a emoce,“ vysvětluje Jan Horák.

Zážitek, který má hloubku

V Reasonu nečekejte okázalost, ale radost z detailu a překvapení. Degustační menu provází hosty cestou od severu Evropy až po Jadran – s lehkostí, ale i s odvahou.

Jedním z chodů je například pasta z čerstvě namletého starého chleba, doplněná výjimečným švýcarským sýrem Pecorino Pepato. Pokrm, který by jiní vnímali jako využití odpadu, se tu mění v luxusní zážitek – a dokonale ilustruje filozofii Reason: pokora a nápad místo laciného pozlátka.

K tomu patří unikátní párování nápojů – nejen vína, ale i šampaňské, koktejly nebo pivo. Degustace tak začíná sklenkou šampaňského Frerejean Frères a končí jejich koňakem. Reason je dokonce ambasadorem této značky pro Českou republiku.

Pražská Masaryčka: Jan Horák otevírá Reason: restauraci, kde vše má svůj důvod

Design, který inspiruje

Reason se nachází jedenáct pater nad zemí, přímo na střeše Masaryčky. Restaurace má kapacitu 40 míst, další 60 hostůpojme rooftop lounge bar s dechberoucím výhledem na téměř celou Prahu. Interiér navrhl architekt Zisis Papamichos, kterého v ČR zastupuje Vasilis Apostolu a jeho Kallon Studio.. Všechno, od židlí až po porcelán, je vytvořeno na míru. Každý detail podtrhuje filozofii, že „všechno má svůj důvod“.

Síla týmu a osobního příběhu

Jan Horák vařil ve špičkových hotelech po Evropě i na Blízkém východě, vedl juniorský národní tým kuchařů a dovedl ho k historicky nejlepším výsledkům na kuchařské olympiádě.

„Tým je pro mě všechno. Každý úspěch je výsledkem práce všech, ne jednoho jména,“ zdůrazňuje chef Jan Horák.

I díky podpoře a investorovi Remedis Group mohl vzniknout Reason postavený na důvěře, rodinných vazbách a přátelství. Součástí Reason experience je proto i servis přímo od kuchařů – jídlo hostům představují ti, kteří ho připravili. Víno doporučuje sommelier, koktejly představí barmani. Vše dohromady vytváří autentický a osobní zážitek.

Highlighty Reasonu

  • Otevření pro veřejnost: 9. září 2025
  • Místo: rooftop Masaryčky, architektura Zahy Hadid, výhled na celou Prahu
  • Kapacita: 40 míst v restauraci, 60 v lounge baru
  • Menu: á la carte i degustační menu s důrazem na udržitelnost a kreativní práci se surovinami. Skladba menu: business lunch, večeře, cocktail lounge
  • Nápoje: archivní a sběratelská vína, ambasadorství Frerejean Frères
  • Design: Zisis Papamichos + Kallon Studios, vlastní keramika, Pigmentarium vůně
  • Investor/partner: Remedis Group

Více informací a fotek:

https://www.instagram.com/reason_prague/

https://www.instagram.com/chef_jan_horak/

Zdroj foto: Restaurace Reason, Petr Vágner